• Imagen
Museu Valencià de la Festa
Imagen
Fachada del museo

El Consell Internacional dels Museus (ICOM) de la UNESCO va establir com a objecte de reflexió i lema internacional: «La museografia del patrimoni immaterial», considerant com a patrimoni museístic i de reflexió cultural, expressions tan arrelades a la humanitat, com la llengua, les tradicions orals, les festes, la dansa, el teatre i la música. Si hi ha un poble en la Comunitat Valenciana que ha sabut guardar, enriquir i transmetre estes expressions al llarg dels segles i de manera conjunta en una sola festa és sens dubte Algemesí i la seua festa de la «Mare de Déu de la Salut».

Avançant-se a la reflexió de la UNESCO, Algemesí en col•laboració amb la Diputació de València va inaugurar el 6 de setembre de 2002 el Museu Valencià de la Festa. Este museu està ubicat al convent de Sant Vicent, edifici renaixentista construït pels dominics en 1590. Entre les seues parts més destacades figura la dedicada a la història, la indumentària i la música d’un dels monuments intangibles més representatius i significatius del fet cultural valencià: «La Festa de la Mare de Déu de la Salut», elegida recentment com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

L’exposició permanent tracta d’acostar al visitant el que succeeix a Algemesí cada mes de setembre, quan els carrers del nucli antic es transformen en un escenari irrepetible on es pot gaudir d’una manifestació cultural i religiosa única. La Festa   –amb més de set segles d’història– ha anat enriquint-se, amb el pas del temps, amb la inclusió de danses de sentit religiós i profà, que evolucionen amb el so tradicional de la dolçaina i el tabalet. Entre les més de 60 partitures, sens dubte, la melodia de la Muixeranga d’Algemesí és la més reconeguda. El seu so obri la festa, recreant els moviments d’una de les danses més antigues d’Europa, i acompanya l’evolució de les distintes figures i torres humanes que construeixen els més de 400 muixeranguers. Junt amb la Muixeranga, destaquen també per la seua espectacularitat els Tornejants, dansa medieval de caràcter reverencial; Els Misteris i Martiris, breus peces teatrals d’origen medieval que obrin la part profana de la desfilada processional; a continuació, les danses de Bastonets, Carxofa, Arquets, Pastoretes i Llauradores, que donen pas a la part religiosa en què destaca la representació bíblica i la presència dels Volants, cavallers  portadors de les andes de la Mare de Déu.

Esta exposició permanent serà completada posteriorment amb una segona que prendrà com a espai documental la totalitat del territori valencià, i convertirà Algemesí i el Museu en punt de referència, divulgació i estudi de totes les tradicions festives valencianes.

El convent de Sant Vicent acull també el Museu de la Setmana de Bous d'Algemesí, així com sales i espais destinats a exposicions itinerants d’etnologia i art.

El Museu Valencià de la Festa, subseu de la Xarxa de Museus de la Diputació de València, busca consolidar-se com un important centre d’investigació sobre les festes. En ell, hi quedaran arxivats i informatitzats, per a consulta pública, amb suport fotogràfic, sonor i audiovisual els aspectes més rellevants de les celebracions festives valencianes. A més presta especial atenció a l’educació i l’oci, per la qual cosa programarà activitats de caràcter didàctic com tallers i quaderns per a escolars, exposicions temporals, concerts, teatre i exhibicions d’elements festius.

UBICACIÓ

 
Carrer Nou del Convent, 71

Telèfon 962018630

c.e.: museu@algemesi.net

 

http://www.museuvalenciadelafesta.com

HORARIS

De dimecres a dissabte: matins d’11.00 h a 14.00 h;  vesprades de 17.30 h a 19.30 h

Dimarts, diumenges i festius: matins d’11.00 h a 14.00 h  

Dilluns: tancat
 

 

 

LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT

 

EXPEDIENT DE PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT-UNESCO

 

SETMANA DE BOUS D'ALGEMESÍ

 

OFICINA TOURIST INFO ALGEMESÍ

 

LA FESTA DES DE FORA

 

Ja estem en Facebook!

 • Imagen
  Museo taurino
 • Imagen
  Tourist Info
 • Imagen
  Oficinas
 • Imagen
  Logo museo