La setmana de bous

On els somnis del toreig es fan realitat. Algemesí també és la ciutat que tots els anys construeix una espectacular plaça de bous rectangular de fusta, en la qual se celebra, a finals de setembre, la fira de correguda de jònecs més antiga i important del món.  És la Setmana de Bous d’Algemesí.

 

Una festa singular

La festa naix del poble, dels algemesinencs, que divideixen la plaça en 29 cadafals que s’adjudiquen a les penyes mitjançant una subhasta. El resultat de la licitació és el pressupost que té la Comissió Taurina per a confeccionar els cartells de la setmana, tant dels espectacles taurins com de les actuacions nocturnes. En definitiva, tot allò que forma part de la fira cada any.

 

Algemesí aposta pels torejadors de jònecs i el clavament de la pica, però no descuida seleccionar cada any les millors ramaderies i regalar-se una correguda de bous amb matadors que es troben en els primers llocs de l’escalafó. Per als jóvens valors del toreig esta ciutat valenciana és una parada obligatòria, perquè Algemesí dicta sentència i pren el pols al toreig del futur. Triomfar en esta plaça és fer mèrits cap a l’alternativa. La tradició taurina d’Algemesí és una gran reserva forjada al llarg de segles de bous en esta ciutat valenciana.

Una plaça única

La Plaça de Bous d’Algemesí és el teatre dels somnis dels torejadors. És una construcció sorprenent per la seua forma rectangular, perfecta en la seua execució. Cada 9 de setembre, puntuals a la cita amb la història, els components de les penyes inicien el seu bastiment tal com han aprés dels seus avantpassats, amb fusta, cordes i claus com matèries primeres. El sistema de construcció es va establir en 1943 i la seua mil•limètrica conjunció únicament ha hagut d’adaptar-se a les més exigents normatives de seguretat amb el pas dels anys. Passats els dies de treball del muntatge, tot estarà a punt per a acollir la fira de les corregudes dels últims deu dies de setembre.

 

 

Tradició taurina

 La fira d'Algemesí està formada, habitualment, per huit corregudes que inclouen cada vesprada a dos jóvens toreros i un picador, mentre que es reserva una vesprada a una correguda de bous amb matadors de primer nivell. L’art es tradueix en llegenda i les llegendes necessiten noms: Enrique Ponce, Rafi Camino, El Litri, Julio Aparicio, Jesulín de Ubrique, Finito de Córdoba, César Jiménez, Cristina Sánchez, Vicente Barrera, Esplá, César Jiménez; Jose Pacheco, El Califa; El Soro, Francisco Rivera Ordóñez, Cayetano; Manuel Díaz El Cordobés; Buendía, Vidrié, Andy Cartagena, Pablo Hermoso de Mendoza, Álvaro Montes, Sergio Galán…

Més que bous

La Setmana Taurina es viu de forma intensa. La primera cita del matí és el tancament dels caps de bestiar que es torejaran eixe dia. El protagonisme passa a la zona del parc de Salvador Castell en les casetes de les penyes on mana la gastronomia. Acabada la correguda i, una vegada el sobrero ha tornat als corros, arriba el torn dels sopars i después, els espectacles nocturns. Seguidament, en les casetes del parc seguirà la festa per a aquells qui encara ho desitgen.

Comisión Taurina
www.setmanadebous.com

 

VÍDEOS DE LA SETMANA DE BOUS D'ALGEMESÍ

 

PDF. Bases del concurs de cartells Bous 2014 castella

 

PDF. Bases del concurs de cartells Bous 2014 valencià