Noticies

Inici

>>

Actualidad

>>

Noticies

>>

14 de Juliol de 2017 - 20:45
Més de 900 persones d’Algemesí han participat en accions de promoció de la salut del programa RIU
§El programa consisteix a capacitar persones del barri del Raval per a promoure la salut entre els seus iguals i facilitar l’accés als serveis de salut de la població en situació de vulnerabilitat. §RIU ha pogut dur a terme a Algemesí 614 accions de pro

Durant la 7a edició del Programa RIU (Replica, Innova i Uneix) que s’ha dut a terme en el municipi d’Algemesí més de 900 veïnes i veïns han participat en alguna de les accions de promoció de la salut que s’han realitzat. En concret, aquesta setmana s’ha celebrat l’acte de clausura i s’han entregat els diplomes acreditatius a nou dones i dos hòmens com a agents de salut d’Algemesí.

El programa té com a finalitat facilitar l’accés de la població vulnerable als serveis de salut. Per això, empra una metodologia participativa de manera que, a través de cursos de formació, es formen agents de salut en el municipi perquè puguen desenvolupar ells mateixos les accions de promoció de la salut.

Segons ha destacat el subdirector general de promoció de la salut de la direcció general de Salut Pública, Joan Paredes, “el fet de capacitar agents del propi municipi i de diferents cultures permet que els ciutadans puguen accedir millor als serveis de salut, que coneguen els recursos que disposen en el seu entorn i, en definitiva, que es produïsca una millora de la salut en la població”.

El projecte RIU està impulsat per l’Ajuntament d’Algemesí, el Centre de Salut Pública d’Alzira (pertanyent a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública) i l’Àrea de Desigualtats en Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), amb la col·laboració d’assistència sanitària del Departament de Salut de la Ribera.

D’altra banda, el programa ha permés crear una xarxa intersectorial de 66 professionals de salut pública, atenció primària i unitats de suport, professionals de l’Administració local d’altres sectors com serveis socials, medi ambient, educació i cultura i esport, així com la universitat i professionals del tercer sector. Tots ells han facilitat el desenvolupament de les diferents activitats del projecte.

 

Més de 600 accions de salut a Algemesí

Cal assenyalar que durant aquesta edició, els agents de salut han dut a terme més de 600 accions de promoció de salut en el municipi d’Algemesí. Els temes que s’hi han tractat principalment han sigut sobre salut sexual (14,5%), activitat física (13,6%), alimentació (9,8%) i prevenció de càncer (9,5%), entre d’altres.

Del total de població que ha participat en aquest programa, en concret 916 persones, el 74,7 % han sigut dones i el 25,3 % hòmens.

La majoria de població que ha accedit a aquest programa de salut a Algemesí han sigut jóvens entre els 18 i els 35 anys (el 50 %) seguits de població de 36 a 65 anys (41%).

Dory Aviñó, coordinadora del programa, destaca el treball d’interacció entre el personal tècnic del servei i la ciutadania en accions de promoció de salut en el municipi. Per exemple, el treball del Pla Integral d’Acció Comunitària del Raval o les Jornades d’Àfrica.

Així mateix, Joan Nàcher, tècnic del projecte, ha ressaltat “els espais de diàleg i d’intercanvi que hem generat entre persones de diferents cultures del barri i també de la resta del municipi. Espais que ajuden a la convivència, a deconstruir prejudicis i estereotips i, al mateix temps, generar connexions i capital social”.